Veliki za male

Projekt „Mladi za mlade sa šećernom bolešću“

Objavljeno: 3.10.2013

Sa zadovoljstvom možemo izvijestiti da je drugu godinu za redom započela provedba projekta „Mladi za mlade sa šećernom bolešću“ , financiranog od Grada Zagreba. Projekt je namijenjen djeci i mladima oboljelim od šećerne bolesti. U Projekt je uključeno 14  djece i adolescenata oboljelih od šećerne bolesti koji ne uspijevaju postići zadovoljavajuću kontrolu bolesti  te 4  mentora, mlada dijabetičara koji su aktivni članovi društva „Veliki za male sa šećernom bolešću“ i koji imaju odlično reguliranu bolest. Svaki od mentora u „skrb“ dobiva grupu od 3-4 mlađa pacijenta te ih potiče na provođenje samokontrole i poboljšanje metaboličke kontrole bolesti koristeći pritom svoje odlično znanje o bolesti, ali i osobno iskustvo. Mladi i njihovi mentori redovito će komunicirati putem društvene mreže (zatvorena grupa na Facebooku) i osobno, a tijekom sastanaka u Klinici pratit će se napredak u provođenju samokontrole te poboljšanje metaboličke kontrole bolesti. Rad mentora i provedbu zadanih ciljeva nadzire tim koji uključuje liječnika, psihologa i medicinsku sestru.

Projekt je započeo prošlog vikenda, 28 i 29.9.2013 edukativnom vikend radionicom na Sljemenu, u Domu Crvenog križa. Kroz zabavu i igru smo se upoznali, definirali i zadali ciljeve na provedbi kojih ćemo ustrajati cijelo vrijeme trajanja projekta.

Evo dojmova:
„28.-29.9.2013. održana je edukativna radionica za mlade dijabetičare kojoj je bio cilj pomoći u kontroli bolesti. Tijekom radionica međusobno smo se upoznali, razmjenjivali informacije i slušali savjete drugih i naših mentora. Radionice su bile edukativne i zabavne te natjecateljskog duha. Kroz igru i smijeh shvatili smo kako svoju bolest možemo držati pod kontrolom bez puno muke. Zahvaljujemo se svima koji su organizirali i omogućili nam ovaj odlazak na Sljeme. Zahvaljujemo i našim mentorima koji su nam veliki poticaj za dalje i s kojima ćemo  ostati u kontaktu i zajednički tražiti rješenja za probleme. Ova radionica će nam ostati u sjećanju najviše zbog pješačenja na Sljeme koje je trajalo tri sata uz puno truda i muke. Bilo je to jako lijepo i edukativno iskustvo.“